Opinto-opas

Lataa lukuvuoden 2016-17 opinto-opas.

Ohjeita lukuvuoden 2016-17 kurssivalintoihin on listattuna tässä.

Lukuvuoden 2016-17 oppikirjaluettelo on selattavissa tästä.

Haukilahden lukion uusi opetussuunnitelma on luettavissa tästä.

Joustoviikon kurssikuvaukset on luettavissa tästä.

Opiskelu luokattomassa lukiossa

Valtaosaan opiskelua koskeviasta kysymyksistä löytyy vastaus opinto-oppaasta.

Taitava opiskelija
Kaikkein tärkein lukio-opiskelun käyttövoima olet sinä itse, opiskelija. Opettajan työ on neuvoa ja ohjata sinua, mutta vain sinä voit harjoitella ja painaa asiat muistiisi. Onnistuminen opinnoissa vaatii taipumusten lisäksi sitkeyttä, suunnitelmallisuutta ja monesti paljonkin työtä. Se voi tuntua ajoittain raskaalta, ei millään ehtisi ja jaksaisi tehdä kaikkea kunnolla.

Hyvät opiskelutavat saavat opinnot sujumaan ja auttavat vähentämään liiallista stressiä. Seuraavista menetelmistä on monille hyötyä:

• Vältä poissaoloja.
  • Ole tehokas ja aktiivinen oppitunneilla, tee muistiinpanoja, kuuntele, mieti, kysele.
  • Tee kotitehtävät päivittäin, keskity, mieti asioiden suhteita, ratko ongelmia, pidä lyhyitä lepotaukoja mikäli tehtävää on paljon.
  • Tee itsellesi aikataulu, johon sisältyvät opiskelu ja harrastukset. Pidä kiinni siitä. Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja karsi tarvittaessa loppupäästä.
  • Pidä huolta kunnostasi, fyysisestä ja psyykkisestä. Muista riittävä uni.
  • Ongelmien tullen käänny aineen opettajan tai opon puoleen.
  • Älä epäröi kysyä tukiopetusta aineen opettajalta tai opolta.
  • Myönteinen asenne on tärkeä!

Vapaus ja vastuu

Päätös pyrkiä lukioon on vapaaehtoinen. Luokaton lukio on koulumuotona paljon vapaampi kuin ne koulut, joita ole aikaisemmin käynyt. Täällä sinä saat, mutta sinun myös täytyy päättää monista asioista itse. Tämä edellyttää aikaisempaa suurempaa vastuuta omista opinnoista.

Vapauden vastakohtana ovat ne säännöt ja määräykset, joilla varmistetaan ison opiskelijajoukon asioiden hoitumista ja heidän tasaveroista kohteluaan. Osa säännöistä on tarpeen suoritettujen tutkintojen lainvoimaisuuden turvaamiseksi. Esimerkiksi poissaolojen suhteen lukiossa ei ole juurikaan joustoa.

IMG_20151002_100314184.jpg