Tarina

Mistä olemme tulossa?

Haukilahden lukio on yli 60 vuotta vanha, perinteikäs oppilaitos. Se on ollut olemassa jo ennen kuin Länsiväylä rakennettiin ja ennen kuin Espoosta tuli kaupunki.

Ensimmäisen kerran oppikoulun perustamisesta Etelä-Espooseen keskusteltiin virallisesti kansalaiskokouksessa kevättalvella 1949. Kokousväkeen vedottiin esimerkiksi seuraavasti: ”Koska teillä on ollut rohkeutta ja tarmoa raivata uudisasukkaina tänne korpeen kotinne, tarttukaa vielä kerran toimeen ja rakentakaa lapsillenne opinahjo.” Espoon eteläisistä kylistä oli tuolloin pitkä matka oppikouluun Helsinkiin.

Tilat koulua varten järjestyivät, kun professori Aapeli Saarisalo oli valmis myymään Gäddvikissä metsäisellä kalliotontilla sijainneen huvilansa. Ensimmäinen luokkahuone rakennettiin huvilan halkovarastoon ja opettajienhuone saunaan. Vaikka koulurakennusta on sittemmin laajennettu ja remontoitu useasti, voi vanhan huvilaosan siitä edelleen tunnistaa.

Etelä-Espoon yhteiskoulun ensimmäiset oppilaat aloittivat koulunkäynnin syksyllä 1952. Koulu toimi yksityisenä oppikouluna yli kaksi vuosikymmentä peruskoulun alkamiseen asti. Vuonna 1977 koulu siirtyi osaksi Espoon kaupungin koululaitosta ja jakautui Haukilahden kouluksi ja Haukilahden lukioksi. Koulun toiminnasta vastannut kannatusyhdistys jatkoi nimellä Etelä-Espoon Yhteiskoulun Kannatusyhdistys ry. Haukilahden lukion toiminnassa perinteikkyys on sittemmin näkynyt muutenkin, kun arvokas oppikoulun henki on yhdistetty muuttuvan yhteiskunnan vaatimuksiin.

Lukion vaiheita

30.3.1949 Kokous Gräsan kansakoululla suomenkielisen oppikoulun perustamiseksi

26.10.1950 Etelä-Espoon Yhteiskoulun Kannatusyhdistys ry rekisteröidään

29.5.1952 Koulun perustamislupa / valtioneuvoston päätös

10.6.1952 Ensimmäinen pääsytutkinto

1.9.1952 Koulun toiminnan aloittaminen

24.4.1952 Lukio-oikeudet / valtioneuvoston päätös

12.4.1959 Koulutalon vihkiäiset

28.3.1961 Todistusten anto-oikeus / kouluhallitus

Katso Haukilahden lukiolaisten tekemä video High School Quest -kilpailuun:

Tutustu myös Nuorten Akatemiaan ja hankkeeseen, jossa Haukilahden lukio on mukana tästä.